Management of Change (MoC) en Change Management (CM)

Management of Change (MoC) is een gestructureerde aanpak om wijzigingen in een organisatie op een gecontroleerde manier door te voeren. Denk aan veranderingen in processen, technologie of de asset base. Het doel van MoC is om risico’s te beheersen en te zorgen dat alle betrokkenen tijdig en volledig geïnformeerd zijn, zodat negatieve gevolgen voor de bedrijfsvoering worden voorkomen. Het proces omvat het identificeren van wijzigingen, het inschatten van de impact, het plannen van de implementatie en het monitoren van de resultaten.

Tegelijkertijd draait Change Management (CM) om de menselijke kant van verandering: hoe krijg je een groep mensen zover dat zij een nieuwe manier van werken omarmen? Waar MoC vooral procesmatig van aard is, draait CM om gedrag, weerstand en motivatie. Wij merken dat organisaties vaak wél een MoC-proces hebben, maar dat problemen vooral ontstaan doordat de menselijke aspecten van verandering worden onderschat.

In dit blog bieden we je een paar tips om te herkennen waar het mis kan gaan én hoe je deze situaties naar je hand kunt zetten.

MoC en CM: De Driehoek van Mens, Proces en Techniek

In de praktijk zien wij dat Management of Change en Change Management niet zonder elkaar kunnen bestaan. Elke verandering speelt zich af in een driehoek van mens, proces en techniek. Draai je aan het één, dan beïnvloed je automatisch de andere twee. Hoewel er vaak een MoC-proces is uitgetekend, wordt dit om uiteenlopende redenen niet gebruikt: het is bijvoorbeeld moeilijk vindbaar, voelt omslachtig aan, of sluit niet meer aan op de dagelijkse praktijk.

Juist om een groep mensen naar een andere manier van werken te laten bewegen, is een duidelijke structuur nodig (MoC) én een aanpak die de menselijke kant adresseert (CM). Alleen door deze twee aspecten te combineren, kun je duurzame veranderingen realiseren.

Tips voor succesvol Change Management in een Management of Change situatie

Hoe voorkom je nu weerstand bij veranderingen? De basis is eigenlijk best eenvoudig: schep duidelijkheid voor iedereen (proces) en geef aandacht aan het individu (zachte kant). De ene engineer zal bijvoorbeeld vasthouden aan bekende werkwijzen en de andere gaat gelijk over op de nieuwe methode. Een paar praktische tips die hierbij helpen:

1.       Ken je mensen. Bekijk waar medewerkers staan in het proces van verandering en probeer weerstand op groepsniveau te begrijpen. Sommige mensen willen best bijdragen, zolang ze maar weten wat de verandering hen oplevert. Laat deze groep zien hoe de verandering bijdraagt aan het grotere geheel. Dit kan hen motiveren om als ambassadeurs op te treden en twijfelaars mee te nemen.

2.       Heb oog voor het dagelijkse werk. Waar lopen mensen tegenaan als ze achter hun bureau zitten en aan de slag moeten met deze wijziging? Waar komt eventuele weerstand vandaan, misschien speelt er iets anders? Voordat je impactvolle wijzigingen doorvoert zul je dit eerst scherp moeten hebben. Je kunt de nieuwe werkwijze perfect organiseren, maar als je geen rekening houdt met de belevingswereld van mensen, dan verdwijnt je draagvlak sneller dan je ‘onderhoudscontract’ kunt zeggen.

3.       Deel successen. Twijfelaars in een groep help je over de streep door ze deelgenoot te maken van successen. Maak zichtbaar wat goed gaat, hoe klein ook, en wees open over verbeterpunten. Dit geeft vertrouwen en zorgt dat medewerkers zich betrokken voelen bij de verandering.

4.       Verdeel je aandacht. In elke groep heb je mensen die vasthouden aan oude werkwijzen. In onze ervaring werkt het veel beter om focus te houden op het resultaat, het plan van aanpak én de mensen die positieve bijdragen daaraan leveren. Door hun inspanningen te waarderen, creëer je positieve energie en beweging in de groep. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je mensen negeert, maar wél dat je kunt kiezen aan wie je meer aandacht geeft dan anderen.

4.       Zorg voor training en communicatie. Een verandering wordt veel gemakkelijker geaccepteerd als medewerkers begrijpen wat er gebeurt en waarom. Investeren in gerichte communicatie en trainingen is daarom een must. Dit versterkt niet alleen hun kennis, maar ook hun vertrouwen in het nieuwe proces.

MoC en CM versterken elkaar

Hoewel een goed Management of Change-proces onmisbaar is om grip te houden op veranderingen, is het de menselijke kant die bepaalt of een verandering écht succesvol wordt. Door MoC en CM te combineren, zorg je niet alleen voor een helder proces, maar ook voor betrokken en gemotiveerde medewerkers.

Wat kan Veerenstael voor je doen?

Wil je hulp van onze experts bij Management of Change en hoe je hierin bijvoorbeeld je aantoonbaarheid blijvend borgt? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. Onze consultants zetten hun kennis graag in om jouw organisatie verder te brengen.

Neem contact met ons op
Deel dit bericht op

© 2025 veerenstael.nl | Cookies