4 augustus 2021
Deze 2 termen worden in onze ervaring nogal eens met elkaar verward. We zetten ze voor je onder elkaar.
Asset management houdt het geheel van de aankoop, het beheer en de exploitatie van assets in. Dit kan gaan om financiële instrumenten (aandelenportefeuilles e.d.) of om fysieke assets zoals infra, gebouwen of machines. In al deze gevallen is de doelstelling van de eigenaar van assets: Zoveel mogelijk opbrengst halen uit het asset, tegen minimale kosten.
Deze kosten zijn op te delen in 3 categorieën:
1. Aankoop en verkoopkosten
2. Risico’s en risico beheersmaatregelen
3. Beheer en exploitatiekosten
We maken het concreter in de tabel hieronder, met enkele voorbeelden per type asset.
Maintenance omvat eigenlijk alle risicobeheersmaatregelen op fysieke assets, tegen zo laag mogelijke kosten. Dit onderhoud hoeft niet altijd een goede keus te zijn: een fiets van 100 euro zal je niet of minder poetsen dan een fiets van 500 euro.
Maintenance management focust zich op het zo effectief mogelijk inzetten van risicobeheersmaatregelen. Zij doet dit door het opstellen en periodiek verbeteren van risico inventarisaties (FMECA), onderhoudsplannen en de bijbehorende processen. Afhankelijk van de complexiteit van het asset en de organisatie, kan maintenance management zo weinig zijn als een effectief smeerplan, tot een FMECA-gestuurde toestandsafhankelijke onderhoudscyclus, inclusief monitoring en feedback-loops.
Kortom: goed gemanaged onderhoud leidt vaak tot een effectieve verlaging van risicokosten en beheersmaatregelen, doordat het risico’s beheersbaar maakt.
Ook behoefte aan meer grip op de risico’s? Veerenstael biedt mogelijkheden t.b.v. Asset en Maintenance Management in de vorm van advies of een interactieve asset management training voor een groep collega’s.
Meer weten? Neem contact met ons op!